top of page
פרוייקט 'דגם עם סיפור'
השנה, 2023, יצוינו 50 שנה למלחמת יום הכיפורים • מועדון בוני הדגמים בישראל יוזם ערב מורשת, שכולו דגמים הקשורים למלחמה ההיא, והסיפורים העומדים מאחוריהם • היוזמה תתנקז לערב מיוחד ואינטימי של חברי המועדון , שישלב תערוכת דגמים, והזדמנות לשתף ולהנציח את הסיפורים של אותם הכלים ואת האנשים שהפעילו, לחמו, ונפלו בהם למען המולדת.
בואו לקחת חלק
הרעיון שעומד מאחורי מיזם "דגם עם סיפור", הוא שיוך עולם בניית הדגמים האהוב והמוכר לכולנו, לנושא אחד שנוגע לכל ישראלי- הנצחת מלחמת יום הכיפורים, המלחמה הקשה ביותר שידעה ישראל.
בניית הדגם תהיה מלווה במחקר כמה שיותר מקיף על הכלי/ הסצנה/ הספציפיים אותם תחליטו לבנות.
המטרה- לבנות דגמים עם ערך היסטורי, ברמת התייחסות כמה שיותר גבוהה לפרטים המייצגים של אותו הכלי והתקופה. את הדגמים נציג בערב מיוחד לחברי המועדון שמוקדש כולו לנושא זה, באולם קטן ומסודר. חברי המועדון שירצו, יוכלו לספר את סיפור הדגם שהם בנו. כמו כן, תיערך תחרות נפרדת על שולחנות נפרדים במהלך הכנס השנתי 2023 בקטגוריית "50 שנה למלחמת יום כיפור"
מחקר
ביצוע מחקר אודות הדגם אותו בחרתם לבנות הינו נדבך עיקרי בפרוייקט, שכן מטרת העל היא הנצחה ושימור של סיפורים מהמלחמה באמצעות דגמים והבאתם 'אל הפרונט'.
כדי לבצע מחקר מהימן, הכנו עבורכם מתודת מחקר שעשויה להקל על תהליך המחקר שלכם. להלן:
1. בחירת נושא
תחילה, יש לבחור נושא לבניה. רק"מ, מטוס, דיורמה, או כל נושא אחר הקשור למלחמה העולה על רוחכם. זה יעזור למקד את המחקר.
2. בחירת כלי
יש לבחור כלי מסוים בתוך הנושא (למשל: קורנס, תומ"ת, ועוד...)
3. בחירת כלי ספציפי
יש לבחור כלי ספציפי מתקופת המלחמה (למשל: קורנס 176, תומ"ת של סוללה X). בחירת הכלי הספציפי, הינה החלק החשוב בפרוייקט, ומוטב שהבחירה תתבסס באחוזים גבוהים על הסיפור שמלווה את הכלי.
הסיפור לא חייב להיות סיפור מוכר, ודווקא להפך- נסו להביא את הסיפורים המעניינים, שלא זכו לחשיפה גדולה.
4. אספו מידע על הכלי שבחרתם
לאחר שהחלטתם על המטוס/ מסוק/ נגמש/ טנק/ סצינה, תצטרכו לאסוף עליה מידע רב ככל האפשר. המידע עשוי לכלול:
-מפרט טכני
-שרטוטי עיצוב
-תצלומים
-תיאורים היסטוריים
-תקופת שירות
-סיפורו של הכלי שבחרתם
5. איך לאסוף חומרים למחקר?
עיינו במקורות ראשונים ומשניים-
מקורות ראשוניים עשויים לכלול רישומים צבאיים רשמיים, יומנים אישיים או מכתבים, וכן ראיונות עם חיילים משוחררים ששירתו במלחמה.
מקורות משניים הינם ספרים, סרטים, מאמרים אקדמאים ומקורות מקוונים.
כמו כן, שיקלו לבקר במוזיאונים ואנדרטאות. ביקור במוזיאון עשוי לספק מידע על סיפורים, וכן מבט קרוב ממקור ראשון על העיצוב והמאפיינים הפיזיים של הכלי אותו בחרתם לבנות.
6.הצטרפות לפורומים/ קהילות מקוונות
ישנם פורומים וקהילות מקוונות רבות המוקדשות להיסטוריה צבאית. הצטרפות לקבוצות אלו, יכול לתת גישה לשפע של ידע ומומחיות של חובבי היסטוריה.
פורום פרש "צבא וביטחון" הוא אחד מהם. כמו כן נסו לאתר בפייסבוק קבוצות העוסקות בהיסטוריה צבאית ישראלית ואולי אף קבוצות העוסקות ספציפית במלחמת יום הכיפורים. תוכלו לשאול שם שאלות ולנסות להשלים פערים במחקר שלכם.
7. רשום לעצמך הערות מפורטות
בעת ביצוע המחקר, הקפד לרשום הערות מפורטות. זה יעזור לך לעקוב אחרי המקורות שלך ולהבטיח שיש ך את כל המידע שאתה צריך כדי לבנות את דגם מדוייק.
8. אל תפחד/ תתבייש לבקש עזרה!
אם אתה מתקשה למצוא מידע, או שיש לך שאלות את תהליך המחקר, אל תפחד לבקש עזרה. פנה למומחים בתחום,היוועצו בארכיונאים, והתייעצו עם חברי המועדון.
לנוחיותכם הכנו בסיס למודל מחקר. תוכלו להוסיף ולשנות אותו ככל העולה על רוכחם.
הצגת המחקר המוגמר לצד הדגמים יעלה באופן ניכר את ערכו של הדגם.
לחץ להורדה
bottom of page